Sterke basis

Hasselaren zijn fier op Hasselt.
Hasselaren koesteren Hasselt.

Fier omdat Hasselt een gezellige stad is met ontzettend veel troeven.
Troeven die soms sneller erkend en gesmaakt worden door niet-Hasselaren.
En soms te weinig door onszelf.

We koesteren Hasselt omdat een sterke basis uitbouwen altijd begint met respect voor het verleden, respect voor het DNA van een stad en respect voor het erfgoed van een stad.

Wij van CD&V hebben het Hasseltse fundament gelegd. Wij hebben Hasselt op de kaart gezet. En we zullen dat blijven doen.

Hasselt, een stad om te koesteren

Als we de toekomst van onze stad willen verzekeren kan dit enkel als we aan onze stad werken met respect voor het verleden.

Onze stad is gegroeid tot de stad die ze vandaag is, over meer dan 800 jaar.  In haar geschiedenis werden telkens die stappen gezet die nodig én mogelijk waren.  Al leken ze op het eerste zicht vaak niet 
haalbaar.  Hasselt is gebouwd door mensen die verder hebben gekeken dan één generatie.  Hasselt koesteren én klaar maken voor de toekomst was steeds het uitgangspunt, en dat moet het uitgangspunt blijven. 
 

Onze geschiedenis in vogelvlucht. 

In 1232 werd de status van stad voor Hasselt bevestigd door graaf Arnold IV. Omstreeks 1281 werd begonnen met de aanleg van de stadsmuur en niet veel later werd het centrum van Hasselt verlegd naar de huidige Grote Markt (eerste melding ‘Grote Markt’ in 1307). Vanuit de Grote Markt leidden straten straalsgewijs naar de vier stadspoorten: Maastrichterpoort, Kuringerpoort, Kempische Poort en Nieuwpoort. 

De huidige Groene Boulevard werd in 1849 aangelegd door burgemeester Bamps, naar een ontwerp van de Brusselse architect Spaak. Op dat moment was Hasselt al een echte jeneverstad. In 1844 werden 24 stokerijen geteld. In de 2de helft van de 19de eeuw groeide deze nijverheid uit tot industriële bedrijvigheid. 

Tussen 1967 en 1982 werd de R71, beter bekend als de Grote Ring, rond Hasselt aangelegd onder impuls van burgemeester Paul Meyers. Met de Kempische wijk, de Catharina-wijk, de Casterwijk, Hollands Veld, Runkst en Heilig Hart wonen op dit moment 40% van alle Hasselaren binnen de Singel. 

Sinds 1977 is Hasselt een fusiegemeente die naast Hasselt zelf nog uit de deelgemeenten Kermt, Kuringen, Sint-Lambrechts-Herk, Spalbeek, Stevoort, Stokrooie en Wimmertingen bestaat. 

Op het grondgebied van Hasselt liggen naast de binnenstad nog de gehuchten Godsheide in het oosten, Rapertingen in het zuidoosten en Kiewit in het noorden die niet letterlijk met de binnenstad zijn vergroeid. In de deelgemeente Kuringen liggen nog de gehuchten Sint-Jansheide, Schimpen en Tuilt

Aan de Singel zijn de volgende wijken en stadsdelen ontstaan/gegroeid: • Banneuxwijk in het noorden aan de overkant van het Albertkanaal • Runkst, zowel aan binnen- als buitenzijde van de Singel 

Historisch is onze stad opgebouwd in drie cirkels, die de geschiedenis van de stad in zich dragen: de stadskern binnen de kleine ring, de binnenstad binnen de grote ring met daarrond de cirkel van deelgemeenten en wijken. Samen zijn deze drie cirkels een sterke basis voor een straffe toekomst.