Waarom samen groeien én toch onszelf blijven?
1. Groei is goed
Onze stad groeit elk jaar met 630 inwoners, van wie de helft tussen 18 en 34 jaar oud is. Deze groei moeten we erkennen, want ze ís er. We moeten als stad fier zijn op onze troeven en de aantrekkelijkheid van onze stad. Wel dienen we onze stad in al haar aspecten goed te organiseren en te managen om ervoor te zorgen dat we onze troeven behouden en zo de levenskwaliteit van onze inwoners te bewaren. De levenskwaliteit van onze inwoners, bezoekers, organisaties en instellingen staat centraal. Mensen zullen graag en goed wonen, werken en leven in Hasselt.

2. Identiteit bewaren
De noodzakelijke groei hoeft niemand te verontrusten: Hasselt zal altijd Hasselt blijven, net zoals al onze deelgemeenten en wijken hun eigenheid zullen bewaren. We willen elk van deze gemeenschappen laten leven en groeien op eigen tempo.  Stilstaan is immers achteruitgaan.  En daarbij, respect voor eigenheid is niet hetzelfde als het verleden angstvallig willen bewaren.

3. Geborgenheid garanderen
Bij het nieuwe elan komt ook een grote verantwoordelijkheid. In een snel veranderende stad en wereld is het elke dag omkijken, maken dat iedereen mee is. Want Hasselt moet Hasselt blijven: de voordelen van een grote stad zonder de nadelen van een grootstad. Een mix van grootstedelijke ambitie én geborgenheid. Dat fragiele evenwicht moeten we blijven zoeken en vinden. Groot en toch gezellig. Met een sterke regie, maar ook veel ruimte voor spontaan initiatief. Ambitieus en inclusief. Een labo, maar ook lerende stad. Een stad van koplopers, maar waar voor iedereen een plekje is in het peloton.
 
Hoe wij Hasselt zien na 14/10?
We besturen niet enkel voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige. Met als bestemming een hartelijk Hasselt. Vandaag. Morgen. Altijd.